Skip to content
Saturday 04 July 2020 Van en voor eigenaars en liefhebbers van de Alfa 155. Opgericht 4 juni 2009.contact

Klassiek of niet?

december 30, 2009 by Martin

United Kingdom  België / Belgique  Danmark  Deutschland  España  France  Ελλάδα  Ireland  Italia  日本  Nederland  Norge  Österreich  Portugal  Schweiz / Suisse / Svizzera  Suomi  Sverige

Een opinie

Sinds 4 juni is de vraag of de Alfa 155 al dan niet een klassieker wordt, meerdere malen voorbij gekomen. Dit is voor mij aanleiding om dat eens nader te bekijken.

Wat maakt een auto tot een klassieker?

Zeldzaam

Dient de auto zeldzaam te zijn? Als je kijkt naar Ferrari’s en andere exoten, zou je zeggen van wel. Echter, ook auto’s als de Mini en de Volkswagen Kever kun je de klassiekerstatus niet ontzeggen. Beide zijn lang geproduceerd en hebben grote aantallen bereikt.

Moet een auto dan juist grote aantallen hebben bereikt? De Alfa 155 is ruim 5 jaar in productie geweest en totaal zijn er zo’n 195.000 gebouwd. Niet helemaal de aantallen die FIAT in die jaren graag had gezien. Ik denk echter dat ze tegenwoordig blij zouden zijn met zulke aantallen.

Bovendien vond de Alfa 155 in Nederland naar verhouding een grote aftrek. Dat een model vanaf introductie al liefhebbers heeft, is wel bijna een vereiste voor de klassiekerstatus.

Versies

Andere aspecten die helpen zijn bijzondere versies. Met onder andere de Q4 en de V6 is hier ruimschoots in voorzien.

Autosport

Verder helpt het als een bepaalde auto ook in de autosport is gebruikt. Voor mij persoonlijk een belangrijk aspect bij de keuze voor een auto. Hoewel ik weet dat de wedstrijdversie over het algemeen weinig met de straatuitvoering van doen heeft, heb ik de laatste auto’s bewust gekozen vanwege de link met de autosport. Met deelname aan de DTM, BTCC en andere toerwagencompetities heeft de Alfa 155 een onuitwisbare indruk achtergelaten. Zo gauw je met mensen over de 155 begint, hebben ze het over de DTM of BTCC.

Tijdloos

Een eigenschap van klassiekers is vaak dat het ontwerp tijdloos is. Je kunt aan de gekozen materialen en details wel zien uit welke periode de auto stamt, maar de lijnen blijven boeien. Als ik een passerende vrouw, op leeftijd, tegen haar man hoor zeggen "Kijk eens, wat een mooie auto", weet ik dat Ercole Spada daarin is geslaagd.

Nostalgie

Bij veel klassiekers en youngtimers speelt jeugdsentiment een rol bij de eigenaren. Ook bij de 155 zijn er bezitters waarvan de vader in het verleden al met een 155 reed. Dat zit dus wel goed. Verder hoort de herinnering aan de DTM of BTCC ook tot nostalgie.

Liefhebbers

Uiteindelijk zijn het de eigenaren en liefhebbers die bepalen of ze hun auto als klassieker zien. Zo gauw er bewust voor een bepaalde auto wordt gekozen, terwijl men een nieuwere auto kan veroorloven, is de klassiekerstatus nabij. Tijd en geld worden gespendeerd om de auto rijdend te houden en het liefst in topconditie te brengen. Steeds vaker als auto voor "erbij". Dit is nu ook gaande met de Alfa 155.

Conclusie

Alles bovenstaand overwegend is de Alfa 155 voor mij een klassieker.

Nog een paar overdenkingen

Maakt het uit dat er nog steeds mensen zijn die alleen met een 155 rijden omdat het een goedkope auto is? Dat hoeft op zich geen afbreuk te doen aan een klassiekerstatus. Er zijn zelfs verhalen bekend van exclusieve auto’s die als werkpaard of boodschappenauto werden gebruikt, totdat ze werden ontdekt door een autokenner. Soms droeg dit juist bij aan het behoud van de auto. Een oude baas die alleen met mooi weer naar de supermarkt op de hoek rijdt, doet langer met een auto dan bij intensieve inzet. Zo kun je ook de 155’s zien die in Italië nog gewoon gebruikt worden. Bovendien zullen ook die auto’s uiteindelijk uit het gewone straatbeeld verdwijnen.

Maakt het iets uit of andere mensen de 155 als klassieker zien? Ach, erkenning is leuk, maar zo lang je er zelf plezier in hebt en zelfs nog mensen kunt vinden met dezelfde leuke afwijking, is het toch prima?

Klassiek of niet? Geef je mening op het forum.

アルファロメオ 155 @ www.alfa155club.eu
 
©2009 Alfa 155 Club.
AdaptiveThemes