Skip to content
Monday 13 July 2020 Van en voor eigenaars en liefhebbers van de Alfa 155. Opgericht 4 juni 2009.contact

2.5 TD

juni 4, 2009 by Martin

English  Deutsch  EspaƱol        

De TD is voorzien van een VM 2.5 liter 4 cilinder motor met 8 kleppen. De universele VM motor is van het type 07B met een mechanische brandstofpomp en indirecte electronisch gestuurde injectie.

Het  ontwerp is gebaseerd op een serie scheepsdiesels. Het blok is erg ouderwets, met een onderliggende nokkenas die wordt aangedreven door tandwielen maar in combinatie met de hydraulische klepstoters is het wel onderhoudsvriendelijk.

De motor heeft 4 afzonderlijke koppen die van aluminium zijn, dus rustig warmrijden is erg belangrijk. De 4 koppen maken het voor de fabrikant eenvoudig om de vereiste capaciteit eenvoudig aan te passen door meer of minder cilinders in een motorblok te zetten zonder dure fabricagekosten te hebben bij elke aanpassing. Maar als je 1 kop los hebt, moet je ze allemaal demonteren omdat ze met gedeelde bouten vastzitten.

De 2.5 TD werd geleverd vanaf modeljaar 1993 en is met 125 PK en bijna 300 Nm een redelijk vlotte auto. Door z'n zware motor komt het gewicht op kenteken boven de 1350 kilo uit en is het niet de meest vlot sturende versie, maar als kilometervreter is het zeker een optie om naar te kijken. Let wel op dat het brandstofverbruik niet zo laag is als van modernere turbodiesels, dus uit economische overwegingen zal de auto niet snel goedkoper zijn dan een auto op benzine of LPG.

Aandachtspunten

Bijgeluiden, olieverbruik en overmatig roet of blauwe rook in de uitlaatgassen zijn redenen om de auto aan een nader onderzoek te onderwerpen.

De turbo, koeling, cilinderkoppen (scheurtjes) en koppakkingen zijn bekende aandachtspunten bij de 2.5 TD motoren. Bij een slecht functionerende koeling of achterstallig onderhoud, zullen de koppakkingen sneuvelen en zelfs gebarsten koppen komen regelmatig voor. Gelukkig zijn de onderdelen in veel verschillende auto's gebruikt dus ze zijn relatief betaalbaar en goed verkrijgbaar.

De 2.5 TD is via chiptuning sneller te krijgen, wat de levensduur van het motorblok en de koppeling aanmerkelijk kan bekorten.

©2009-2010 Alfa 155 Club.

AdaptiveThemes